Extra materiaal

 

 

Eén van de belangrijke waarden bij Mindfulness gaat over het hebben van een open houding. Een open houding hebben betekent dat je met een niet-oordelende aandacht naar jezelf en je omgeving kijkt. Deze ervaart alsof je van een afstand naar de situatie kijkt en er geen betekenis aan geeft. Alleen beleeft wat er gebeurt. Jij ervaart ook vast wel eens de hectiek van de dag en het drukke leven. En dan weet je dat dit nog niet zo gemakkelijk is. Voordat we het weten zitten we soms in een tsunami van verwachtingen, oordelen, commentaar en vergelijkingen. Deze stroom gaat vaak gepaard met een hoop negativiteit en onvrede. Het is echt mogelijk om dat automatisme terug te draaien. Door je aandacht opener en vriendelijker te laten zijn, komt er ruimte om naar jezelf en anderen vanuit meer wijsheid, creativiteit en acceptatie te reageren. Een open houding aan te nemen, zonder aannames en verwachtingen vooraf.

Tip 4 

Video 1. 

 

Dit verhaal stelde mij op de een of andere manier gerust, liet me een beetje zien dat tegenslagen ook bij het leven horen. Dat het ook prima is om je soms niet fijn te voelen of moeite te hebben met een ingrijpende gebeurtenis. Want je hebt beide nodig! Wat vind jij van het verhaal?

“Een man vindt een cocon van een vlinder en neemt deze mee naar zijn huis. Op een dag verschijnt er een kleine opening in de cocon. De man kijkt een paar uur toe hoe de vlinder worstelt om zich door de kleine opening naar buiten te werken. Het lijkt erop dat het proces niet langer meer vooruit gaat. Het ziet er naar uit dat de vlinder zover gekomen is als hij kan en niet meer verder komt. Dus besluit de man de vlinder te helpen. Hij neemt een schaar en knipt de rest van de cocon open. De vlinder kan zich nu vrij eenvoudig losmaken.

Maar de vlinder heeft een gezwollen lichaam en verfrommelde vleugels. De man verwacht dat de vlinder elk moment zijn vleugels zal uitslaan en het lichaam daarmee ondersteunt. Maar dat gebeurt niet. De vlinder besteedt de rest van zijn leven aan rondkruipen met een gezwollen lichaam en verfrommelde vleugels. De vlinder is nooit in staat te vliegen.

Wat de man in al zijn goedheid niet begreep was dat de krappe cocon en de worsteling die nodig was om door de opening te kruipen, de manier was om de lichaamsvloeistof van de vlinder in de vleugels te pompen zodat de vlinder klaar zou zijn te vliegen als het de vrijheid had bereikt uit de cocon.

Soms zijn worstelingen exact wat we nodig hebben in het leven. Als we onszelf toe zouden staan zonder obstakels door het leven te gaan, zouden we invalide zijn. We zouden nooit zo sterk worden als wat we kunnen zijn. We zouden nooit kunnen vliegen.”

 

Dit verhaal.............................