5. Zitoefening

 

Zitten doen we vrij veel. De meesten van ons hebben een beroep waarbij we regelmatig zitten. Goed zitten tijdens je werk, studie of andere momenten op je dag, is van grote invloed op Mindfulness zijn. We krijgen alle mogelijke soorten klachten en geven vaak geen gehoor aan de signalen uit ons lichaam terwijl we verkeerd zitten. 

 

Klachten zoals beginnende rugpijn, last van tintelingen in hals, armen, polzen en vingers, stijve en gespannen schouders, last van het bekken en zo nog veel meer komen vaak door verkeerd zitten. Dan komen we vanzelf terecht bij een ergotherapeut of fysiotherapeut voor behandeling.

 

Hoe kunnen we nou "met aandacht" en dus Mindful zitten waar we zitten?

We hebben vijf belangrijke tips die je helpen een betere zithouding aan te nemen tijdens je werk aan je bureau.

 

1 Maak gebruik van de zwaartekracht.

 

Armen vormen samen 16 % van het lichaamsgewicht. Als je ze tijdens het werk aan een bureau laat rusten op het werkoppervlak of op de armleuningen heb je geen spierkracht nodig om ze 'omhoog' te houden.

  

2 Werk met twee handen.

 

Overbelasting of verkeerde belasting ontstaat vaak doordat je bijna alles met één hand doet. Langdurig met dezelfde hand of arm alles doen trekt je lichaam scheef. Ook als je iets uit een kast moet pakken is het goed om met de andere hand eens te pakken wat je nodig hebt. Of gebruik je pasieve arm en hand om mee te wijzen naar het voorwerp dat je gaat pakken. Heb je klachten aan de rechterarm, dan heb je misschien de neiging om die arm te ontzien en alles met links te gaan doen. Dit is niet verstandig want dan neemt de spierkracht in je rechterarm af.  Je moet hem blijven belasten maar stoppen voordat het pijn gaat doen. Dit is moeilijk maar na een tijd oefenen weet je uit ervaring wel waar de grens zit. Dus met twee handen blijven typen, pakken, uitreiken e.d.

  

3 Ga recht voor uw werk zitten.

 

Als je niet recht voor je monitor of papieren zit, verdraai je je onderrug of nek. Je lichaam moet helemaal meedraaien als je bij voorbeeld de telefoon pakt of op de monitor kijkt. Draaien en bukken tegelijk, bij voorbeeld als je boeken of  papieren op de grond naast je stoel zou gaan pakken of sorteren, geeft de allerzwaarste belasting.

  

4 Dichtbij werken is beter dan veraf.

 

De lengte van je uitgestrekte arm vermenigvuldigd met het gewicht ervan bepaalt de druk op uw wervelkolom als u reikt naar een stapel tijdschriften, boeken, een telefoon of een bord. Haal dat gene wat je uitzoeken of pakken wilt eerst naar je toe en is het zwaarder, haal het dan naar je toe in delen. Dus; pak niet ineens een grote stapel tegelijk met een uitgestrekte arm. 

  

5 Werk op de goede hoogte.

 

Als je regelmatig aan de pc werkt, is het belangrijk dat de monitor op de juiste hoogte staat, anders kun je je hoofd niet prettig rechtop houden. Als je een tekst leest, kan het gewicht van je hoofd dat je met een gebogen nek moet dragen, een flinke hoofdpijn bezorgen. Gebruik een leesplank om je leeswerk op een prettiger hoogte te plaatsen. Werken aan een tafel die te laag of te hoog staat, kan al snel klachten geven.

 

6 Neem af en toen een korte pauze en doe een oefening

Las korte momenten in waarbij je even van je plek opstaat, iets gaat doen of even eenstukje gaat wandelen. Op je plek blijven zitten vertraagt de bloedsdoorstroming en zorgt voor een lagere energie in je lichaam en geest. Als je een werkplekoefening doet geeft dat je niet alleen flexibiliteit in je aanhechtingen en spiegen, het geeft je ook energie.

 

Conclusie

Je moet de spullen waarmee je werkt, je bureau, de pc, je stoel, je papierbakjes, noem maar op, kunnen aanpassen aan je eigen lichaamsafmetingen èn aan je werkzaamheden. En je moet ruimte hebben aan je bureau om je houding te kunnen aanpassen. Je moet de ruimte en tijd nemen om momenten in je dag in te lassen die bijdragen aan Mindfulness.

 

 

De volgende oefening helpt je bij het Mindful zitten.

 

Mindful zitten betekent: je bewust zijn van wat er gebeurt als je zit. En in contact zijn met wat je daarbij ervaart. Je zit op je stoel, voelt hoe je zit en je bent je bewust van de hoe je lijf in deze houding voelt. Dat is mindful zitten.

Video 1. 

Tip 4 

 

Ervaringsverhaal

 

"Ik ben begonnen met de mindfulness oefeningen tijdens een zware tijd in mijn leven. Ik ben altijd al een piekeraar geweest dus ik wist eigenlijk niet goed wat rust in mijn hoofd betekende. Als je 24/7 alleen maar bezig bent met je gedachten, en je denkt dat jij en je gedachten ook daadwerkelijk één zijn, dan kun daar behoorlijk last van krijgen. Vooral als er ook daadwerkelijk iets levensveranderend – op een negatieve manier -  gebeurt; dan komt dat extra hard aan. Dit was wat bij bij mij gebeurde en ik wilde er zo graag mee leren kunnen omgaan. In mijn coaching sessies met Larissa heeft zij mij toen aangeraden om mindfulness oefeningen te gaan volgen. Ik heb er nog altijd spijt van dat ik het niet eerder heb gedaan.

 

Tijdens – en na – de eerste oefening voelde ik me al meteen anders, lichter op een bepaalde manier die ik niet goed kan beschrijven. Ik kon er ook niet echt mijn vinger op leggen. Ook ben ik heel gevoelig voor andermans stemmingen waar ik in het dagelijks leven ook last van ondervond. Door de mindfulness oefeningen ben ik op een gegeven moment op gaan merken dat ik mij daar veel makkelijker voor af kan sluiten. Ook merk ik, dat wanneer je je een tijdje niet bezig houdt met Mindfulness, meditatie of adem oefeningen, dat je het op een gegeven moment onbewust aan het toepassen bent: op een of andere manier wordt het een beetje zoals ademhalen. Je komt veel sneller tot rust in stressvolle tijden, en je blijft stabiel bij jezelf. Voor iedereen die rust in het hoofd wil hebben kan ik dit zeker aanraden.

De mindfulness oefeningen zijn voor mij van onschatbare waarde geweest. Het enige wat je hoeft te doen is de afspraak met jezelf te maken deze ook regelmatig te doen. Als dit je moeilijk lukt kun je iemand vragen om het met je samen te doen zoals ik dat nog af en toe doe met Larissa.